Хајди

  • Scene: Children
  • Duration: 60 минути
  • Premiere: 06.6.2024
There is no translation available.

{JEVK2EMBED}

Режија: Драгана Гунин
Драматизација: Драгана Лукан Николоски

Хајди претставува едно from класичните дела на детската литература. Десетици пати филмувана и драматизирана приказна за девојчето кое го наоѓа своето место под сонцето на планината, прегрната from природата. Хајди претставува приказна за надежта и пријателството, за убавината на природата и чувството на слобода која ни ја дава таа. И покрај тоа што станува збор за приказна која се случува во едно друго време, Хајди ни зборува за основните, примордијални чувства и потреби на децата, а со тоа и на сите луѓе. Потребата да се припаѓа и да се биде дел from природата, тој огромен организам во кој сите ние совршено се вклопуваме во моментот кога ќе се соголиме from она што ни го наметнува општеството. Хајди е приказна која не посетува на тоа дека природата, пријателството и надежта, можат да ја излекуваат душата и телото, да ни помогнат дури и тогаш кога не сме свесни дека ни е потребна помош. Со ова ново читање, се обидовме да го ослободиме ова дело from сите нишки кои на денешните деца може да им бидат далечни и да ја прикажеме сликата за искреното и чисто пријателство, вгнездено во чистата природа, моќно да направи чуда за кои луѓето немаат одговор.

Сценографија:

Кирил Василев

Костимографија:

Елена Вангеловска

Музика:

Ади Имери

Дизајн на плакат и брошура:

Андреј Павлов

FaLang translation system by Faboba

Monthly repertoire

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Marketing