Франкенштајн

  • Scene: Youth (14+)
  • Premiere: 06.07.2023
  • Age: 14+
There is no translation available.

{JEVK2EMBED}

Режија: Кокан Младеновиќ
По мотиви from романот „Франкенштајн“ from Мери Шели

Р оманот Франкенштајн from Мери Шели ни послужи како повод за истоимената претстава која за цел има да ги истражува различните практики на дискриминација во општеството во кое живееме. Прашањето кој е и што е; што може да биде и кој сè може да биде „чудовиште“, а пред сè прашањето кој проценува и одредува дека Другиот е чудовишен – е темата на оваа наша претстава. Следејќи ги различните теориски и книжевни постапки from Франц Кафка па преку Пол Б. Пресијад и други, се занимававме со прашањето на давање слобода на говор на оние на кои инаку не им е дозволено да зборуваат во јавниот простор. Ако „чудовиштето“ проговори, што ќе ни каже? На кој начин и заради што, ние луѓето едни со други се означуваме со погрешни, нептрифатливи и застрашувачки? Во театарско-изведувачка смисла, јазикот на претставата се гради from практикување куклен театар, како основниот принцип на театарско оживување на неживи тела (објекти), до музичко, рап концертно изведување, како еден вид на социјално ангажиран музички одговор на политичките феномени from нашето секојдневие.

- Димитрије Коканов, драматург

Текст на претставата:

Кокан Младеновиќ, Драгана Лукан Николоски, Димитриjе Коканов, Никола Наковски, Матеа Јанковска, Ангела Димитрова, Симона Спировска, Наташа Петровиќ, Бојан Кирковски, Ненад Митевски

Драматурзи:

Димитрије Коканов, Драгана Лукан Николоски

Сценографија:

Кирил Василев

Костимографија:

Александра Пециќ Младеновиќ

Композитор:

Лука Кантарџиев

Текст за музика:

Никола Ристески и целата актерска екипа

Кореографија:

Олга Панго

Фотографија и дизајн на плакат и брошура

Соња Ставрова Кирковски и Марија Мишева

Видео материјал:

Емил Петро

FaLang translation system by Faboba

Monthly repertoire

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Marketing